Udenlandsk afstamning





Udenlandsk afstamning


Skotsk afstamning

I Skotland er de begyndt at stambogsføre Højlænderne meget tidligt og den første udgave af stambogen blev udgivet i 1885. I dag er det hele lagt ind i en database, som ligger frit tilgængelig på nettet.

 

Kan du se på dine dyrs stamtavler, at de har skotske forfædre, hvilket er markeret med et GBR, har du mulighed for at søge forfædrene i den skotske database. På den måde kan du lave slægtsforskning meget længere tilbage end du kan med din egen familie. I den skotske stambog kan man også se, hvilke farver forfædrene havde.

 

Man kan både søge på navn eller øremærkenummer. Databasen er ganske brugervenlig, hvad angår navn, så kender du ikke hele navnet (fordi det er blevet forkortet i den danske kvægdatabase), så foreslår den skotske database en række valgmuligheder, hvori den del af navnet du kender indgår.


Man kan genkende importerede dyr på, at de er udstyret med røde øremærker.


Canadisk afstamning

Der findes i dag mange Skotske Højlændere i Danmark, som er importeret fra Canada. De canadiske dyr er ofte kendetegnet ved at være større og mere kødfulde modeller end de skotske, hvor man har lagt større vægt på robusthed og evne til at bevæge sig ubesværet i det kuperede terræn. I dag er der ikke længere den store forskel i størrelse på dyrene i Skotland og Canada.


Har man dyr, som har canadiske forfædre kan man se det på dyrets stamtavle, hvor fødelandet står markeret med et CAN.

 

De canadiske dyr stammer oprindeligt fra Skotland og søger man lidt tilbage på deres stamtavler finder man som regel også ret hurtigt, at de kan føres tilbage til Skotland. Databasen er omend mere brugervenlig end den skotske, da den tillader at man "surfer" både frem og tilbage. Ud over at man kan få vished for, at ens dyr er 100 % renracede kan man også bruge databasen til at se farverne på dyrene, se afkomlister (view progeny) eller måske hente inspiration til et navn på kommende kalve.